لیست اختراعات عليرضا صادقي
هدف از اين پژوهش توليد انواع نبات طعمدار با استفاده از طعم دهنده (د-ليمونن) ريزپوشاني شده با پوشش مقاوم نظير صمغ عربي و مالتودكسترين بود چراكه در حال حاضر تنها روش طعم دار كردن نبات با استفاده از روكش كردن يا همان روش غوطه وري انجام مي شود كه علاوه بر ماندگاري بسيار پايين آن ها، سبب ايجاد كدورت بسيار زيادي و ظاهري ناخوشايند در زمان مصرف مي شود. لذا در اين اختراع با استفاده از تكنيك ريزپوشاني به توليد ريزكپسول هاي مولد عطر وطعم پرداخته مي شود؛ جهت بكارگيري ريزكپسول طعمي به بهينه يابي شرايط توليد نبات طعمدار پرداخته شد
شير تنظيم كننده فشار خروجي با استفاده از روش پيستون شناور با نام خلاصه BPR براي اولين بار در ايران طراحي و ساخته شده است .وظيفه اصلي اين شير تثبيت فشار مخزن در حالت ديناميك مي باشد بطوري كه با افزايش دبي ورودي به مخزن با توجه به فشار مبنا ي تنظيم شده روي اين دستگاه ,خروجي با دقت باز و بسته شده و در نهايت فشار سيستم را ثابت نگاه ميدارد. مكانيزم عملكرد در ساير مدلهاي متداول بدين صورت است كه با استفاده از فشار قابل تنظيم يك سيال واسط مثل آب يا هوا روي يك ديافراگم مسير خروجي مخزن بسته ميگردد تا زماني كه فشار داخل مخزن كمتر از فشار اعمال شده بروي ديافراگم باشد خروجي بستهميماند ولي به محض غلبه فشار مخزن بر فشار اعمال شده بر ديافراگم ديافراگم بالا رفته و مسير جريان خروجي را باز مينمايد.مشكل اصلي اين روش تغيير شكل ديافراگم با دماو عدم كارايي در دماي بالاست. اين مشكل در دستگاه حاضر با جايگزيني يك پيستون شناور بين دو سيال مرتفع شده بدين صورت كه با افزايش فشار داخلي پيستون به عقب رانده شده و سوزن حساس متصل به پيستون مسير خروجي را باز مينمايد مزيت اين دستگاه قابليت علاوه بر دقت بالا كاركرد آن در دماي بالا و به تبع آن استهلاك پايين آن ميباشد.
اصولا" در توليد فوم 65% پلي اويل و 33% ايزوسيانات و بقيه افزودنيهاي كاسموس، تي، دي، آي (داپكو) مورد استفاده قرار مي گيرد. تا 60 كيلو در هر متر مكعب اين روش صدق مي كند. اما براي توليد فومهاي با دانسيته از 60 كيلو تا 120 كيلو به بالا در هر متر مكعب متداول است كه با كار مكانيكي اين نوع فومها توليد مي شود. مثل پرس كردن ابر 30 كيلوئي كه يك متر آن را به 20 سانتيمتر مي رساند يا خرده هاي ابر را بوسيله چسب پرس مي كنند. با افزودنيهاي تركيبي كه با رنگ فلور مي باشد در اين پروسه توليدانجام گيرد و حتي رزين هاي اكريليك و كوپليمر، هموپليمر را هم با تركيب با مستقيم و غيرمستقيم انجام داده ايم. ابتدا با افزودن مواد مود نياز از جمله رنگهاي پايه فلور و يا ديگر رنگها مي توان مخلوط مورد نظر را با استفاده از ميكسر با پلي ايل به صورت امولسيون در آورد. سپس با استفاده از T.D.I. مي توان در قالبهاي مورد نياز فوم تمام رنگي ايجاد نمود.
تاكنون بيشترين شكل دارويي مورد استفاده در بيماري هاي چشمي به صورت قطره هاي چشمي بوده است اما بسياري از داروهاي چشمي در پايه قطره هاي چشمي نامحلول بوده و يا در غلظت درماني براي بافت چشم تحريك كننده هستند، از طرفي قطره هاي چشمي دوام كمي بر روي بافت چشم دارند واين مسئله به دليل مدت كم تماس دارو با چشم است و قسمت اعظم دارو به همراه اشك از محل خارج مي شود(كمتر از 7 درصد داروتوسط چشم جذب ميشود و بقيه اتلاف ميشود). لذا بايد به طور مداوم از قطره هاي چشمي استفاده شودكه اين امر براي بيمار دشوار بوده و در اغلب موارد دستور مصرف دارو توسط بيمار رعايت نمي شود، ازاين رو جايگزين كردن سيستم دارو رساني جديد كه طولاني مدت در تماس با چشم بوده و دارو را تدريجي آزاد كند ضروري به نظر مي رسد. لنزهاي تماسي چشمي در اين خصوص ميتوانند مفيد واقع شوند و لذا مطالعه و ساخت لنزهاي مذكور مي تواند در معرفي يك سيستم نوين دارورساني براي چشم مفيد باشد. بدين منظور با بهره گيري از روش قالب گيري تزريقي ميتوان داروي چشمي مورد نظر را حين توليد لنز داخل آن قرار داد تا نهايتا با قرار گرفتن بر روي چشم به تدريج آزاد گردد. استفاده از روش قالب گيري تزريقي و طراحي اينسرت هاي فلزي قابل تعويض در قالب مربوطه، امكان بارگيري دارو حين توليد لنز و نيز توليد لنز هاي متنوع با ابعاد مختلف را با تعويض اينسرت هاي مذكور ميسر مينمايد. در طرح حاضر سطح تماس دو نيمه قالب پليمري تزريقي، در حداقل ممكن تعبيه گشته است(تقريبا تماس خطي است) تا جدايش لنز از قالب پس از پخت راحت تر گشته و باعث پارگي آن نشود و نيز براي تغذيه مواد مونومري و جبران انقباض حين پليمريزاسيون يك فضاي تغذيه در قالب در نظر گرفته شده است، همچنين ضخامت جداره هاي دو نيمه قالب حداقل ممكن در نظر گرفته شده است تا بتواند حين پخت و پليمريزاسيون با اشعه uv به راحتي اشعه را از خود عبور دهد.
در توليد كنجاله كلزاي فراسودمند از تكنيك تخمير ميكروبي استفاده مي شود. دو نكته مهم در راستاي بكارگيري ميكروارگانيسم در تخمير كنجاله كلزا وجود دارد. نخست اينكه فعاليت هاي زيستي ميكروارگانيسم هاي منتخب علاوه بر حذف و يا كاهش تركيبات ضدتغذيه اي (نظير گلوكوزينولات ها) و يا نامطلوب (نظير الياف خام بالا) سبب افزايش قابليت هضم پروتئين خام كنجاله كلزاي تخميري مي شود. دوم، با فراهم كردن شرايط حفظ و بقاي ميكروب ها در كنجاله تخميري مي توان از اثرات مطلوب اين ميكروارگانيسم هاي در دستگاه گوارش طيور بهره برد. يكي از اساسي ترين چالش هاي صنعت پرورش طيور ايران وابستگي شديد به واردات بخش عمده ي منابع پروتئيني جيره غذايي (بويژه كنجاله سويا) است و لذا نياز به يافتن منابع پروتئيني جايگزين بومي الزامي مي باشد. كنجاله كلزاي معمولي داراي 34 تا 38 درصد پروتئين خام است اما به دليل داشتن تركيباتي نظير گلوكوزينولات ها استفاده از آن در جيره غذايي طيور به دليل كاهش رشد و بروز گواتر محدود شده است. تخمير ميكروبي روشي آسان، مؤثر و كاربردي براي بهبود ارتقاء سطح كمي و كيفي كنجاله كلزاي معمولي است كه علاوه بر فراهم نمودن امكان استفاده از كنجاله كلزاي تخمير شده به جاي كنجاله سويا در تهيه خوراك طيور به دليل pH پايين و وجود باكتري هاي اسيد لاكتيكي در محصول مي تواند متضمن بهداشت دستگاه گوارش و سلامت عمومي پرنده باشد.
تشخيص عوامل مولّد روپينس در خمير نان به عنوان شاخص باكتريايي، يك معيار مناسب جهت پيشبيني ميكروبيولوژيكي اين فراورده مهم، تلقّي ميگردد. براي توليد كيت تشخيص مولكولي همزمان عوامل مولّد روپينس در خمير نان، ابتدا آزمون هاي PCR جهت تشخيص مجزاي عوامل اصلي مولّد روپينس (B. subtilis و B. licheniformis) و سپس آزمون Multiplex PCR براي تشخيص همزمان آنها، بهينه سازي گرديد. با توجه به قرابت بسيار نزديك و وجود تواليهاي حفاظت شده مشابه در ژن rDNA S16 اين دو باكتري، طراحي پرايمر براي B. licheniformis بر اساس ژن مولّد آنزيم فسفوپنتتئين ترانسفراز و براي B. subtilis بر اساس ژن پيشساز توكسين سوبتيليزين صورت پذيرفت. نتايج حاصل از توالييابي محصولات PCR، تكثير اختصاصي تواليهاي هدف را تاييد نمود. توالي هاي مذكور نيز به ترتيب در مورد B. licheniformisو B. subtilis با شماره هاي دسترسي HQ877873 و HQ871154 در بانك جهاني ژن به ثبت رسيدند. با توجه به سرعت، اختصاصيت و حساسيت آزمون Multiplex PCR طراحي شده و همچنين با در نظر گرفتن محدوديتهاي آزمونهاي مبتني بر كشت مي توان از اين نتايج به عنوان يك روش استاندارد مولكولي جهت تشخيص همزمان عوامل اصلي مولّد روپينس در خمير نان استفاده نمود.
مشكل فني اساس راه حل ارائه شده و كاربرد هاي اصلي اختراع: پوست شامل سه بافت اصلي است، حائل اصلي بدن و لايهي خارجي پوست اپيدرم ميباشد و در زير اپيدرم، لايهي عروقي درم قراردارد كه مسئول نگهداري و تغذيهي سلولهاي اپيدرم است. هيپودرم ، سومين و آخرين لايه پوست، پوست را به بافتهاي ماهيچه اي متصل مينمايد. از دست رفتن پوست بدن ميتواند به دلايل مختلفي نظير سوختگي ها، تروما، بيماري(نظير ديابت) و يا جراحي صورت بگيرد، تا كنون رايجترين جايگزين هاي طبيعي پوست از بدن خود شخص يا شخص ديگر تحت عنوان اتو گرافت يا آلو گرافت بوده اند و يا از حيوانات تحت عنوان زنوگرافت استخراج شده اند، كه مشكلات مختلفي را به دنبال داشته اند از جمله: محدوديت در ميزان پوست اهدا شونده به ويژه در سوختگيهاي شديد، پس زدن پوست اهدايي از شخص ديگر توسط سيستم ايمني بدن بيمار، درد، ايجاد اسكار هاي پس از ترميم، عفونت ها و احتمال انتقال بيماري از شخص اهدا كننده به بيمار، لذا در دهه هاي اخير در دنيا جايگزين هاي پوستي حاصل از مهندسي بافت مورد توجه قرار گرفتند، اين جايگزين ها ممكن است براي ترميم لايه فوقاني پوست(اپي درم) و يا هر دولايه فوقاني و زيرين(درم) مورد استفاده قرار بگيرند. در اين اختراع هدف ساخت جايگزين پوستي براي باز سازي لايه اپي درم بوده است. برخي بيو پليمر ها يا پليمر هاي طبيعي نظير كيتوسان، كلاژن، آلجينات و ژلاتين در اين خصوص براي ساخت جايگزين هاي پوستي مورد توجه قرار گرفته اند كه البته هيچيك به تنهايي كارايي لازم را ندارند، به عنوان مثال عدم امكان كنترل مناسب فرآيند تخريب آنزيمي و خواص مكانيكي ضعيف از جمله محدوديت هاي قابل اشاره هنگام استفاده از بيو پليمرها ميباشد و پليمر هاي مصنوعي مورد استفاده در اين خصوص نظير خانواده پلي آلفا هيدروكسي استرها كه قابل جذب ميباشند نيز در صورت استفاده به تنهايي به دليل آبگريزي سطحشان و نداشتن محل هاي تشخيص و تحريك سلولي بر روي سطح خود عموما نتيجه چسبندگي و تكثير سلولي خوبي ندارند، از طرفي عمده روش هاي توليد كه تاكنون مورد استفاده قرار گرفته اند روش هاي دستي با قابليت كنترل و تكرارپذيري ضعيف فرايند و وابستگي زياد به مهارت تكنسين مربوطه ميباشند كه مطلوب نيست. لذا در اختراع حاضر از تركيب ويژگيهاي هر دو گروه پليمر هاي طبيعي و مصنوعي در ساخت يك داربست پوستي كامپوزيتي بهره گرفته شده است. در اين اختراع از روش الكترو ريسي (electrospining) جهت توليد نمونه هاي داربست هاي پوستي استفاده شده است . اين روش از بر همكنش بين نيرو هاي الكترواستاتيكي با كشش سطحي و وزن محلول پليمري جهت توليد نانو الياف پليمري استفاده ميكند. پليمر مورد استفاده در اين اختراع كوپليمر (75/25)PLGA بوده كه جزو خانواده پلي آلفا هيدروكسي استرها بوده و قابل جذب در بدن ميباشد و اين گروه از پليمرهاي قابل جذب ، داراي تاييديه از سازمان جهاني غذا و داروي آمريكا(FDA) مبني بر زيست سازگاري، عدم سميت و ايمن بودن جهت استفاده در بدن ميباشند، و از جمله جهت ساخت نخ هاي بخيه قابل جذب در بدن سالهاست مورد استفاده قرار گرفته اند. همچنين، در اين اختراع با توجه به اين حقيقت كه كلاژن بيو پليمري است كه بيشترين حضور را در بافت هاي پوستي داشته و عامل اصلي استحكام بخشي پوست نيز ميباشد از اين ماده به عنوان پوشش جهت ارتقاء زيست سازگاري و عملكرد سلولي بهتر نمونه ها بر روي زير لايه پليمري توليد شده به روش الكتروريسي استفاده شده است. برجستگيهاي تكنيكي اختراع: •\tمناسب جهت توليد نيمه صنعتي و انبوه به دليل امكان اتوماسيون فرآيند در اين روش •\tتوليد ساختار ليفي از نانو الياف با نسبت سطح به حجم بالا و نزديك به ساختار ماتريس خارج سلولي بافت ها (ECM) •\tتنوع نانوالياف توليدي با محدوده قطر 2000-40 نانومتر با انتخاب مناسب پليمر و حلال مورد استفاده •\tامكان فراهم كردن محدودهي وسيعي از خواص مكانيكي و فيزيكي نظير استحكام، وزن، الاستيسيته وتخلخل در نمونه ها •\tامكان تركيب محدوده نسبتا وسيعي از مواد شامل انواعي از پليمرهاي طبيعي ، مصنوعي ، فاكتور هاي رشد و ... جهت ساخت داربست پوستي با خواص دلخواه در اين روش •\tتوانايي محصور كردن بسياري از انواع نانوذرات و نانو پركنندهها درون ماتريس نانوالياف •\tامكان توليد نمونه هاي با ضخامت هاي مختلف از چند ميكرون تا چند صد ميكرون
خلاصه اختراع : تاندون هاي صليبي قدامي و خلفي زانو در تصادفات و سوانح، به ويژه در خصوص ورزشكاران بعضا دچار پارگي ميشوند، يكي از روش هاي تثبيت تاندون جديد در محل در عمل جراحي باز سازي تاندون هاي زانو، استفاده از پيچ هاي اصطلاحا تداخلي ميباشد. پيچهاي فلزي رايج مورد استفاده در اين خصوص داراي مشكلاتي بدين قرار ميباشند: افزايش قطر كانال استخواني محل استقرار پيچ پس از عمل، پتانسيل سرطان زايي، تداخل در تصوير برداري هاي MRI و CT در دوران بازبيني پس از عمل، بعضا نياز به عمل جراحي ثانويه جهت برداشتن پيچ و احتمال پارگي بافت پيوندي حين جايگذاري پيچ در محل مربوطه حين عمل. در دهه اخير در دنيا انواع پيچهاي پليمري كه عموما از خانواده پلي استرها بوده و قابل جذب در بدن ميباشند، به منظور رفع مشكلات فوق الذكر مورد توجه قرار گرفته اند، اما اين پيچها نيز مشكلات كاربردي دارند از جمله: ايجاد التهابات بافتي پس از استفاده در بدن و خواص مكانيكي و استحكام ناكافي با توجه به عدم توليد داخل كشور انواع غير فلزي اين پيچ ها ، در طرح حاضر با طراحي و ساخت دستگاه تزريق تحقيقاتي دومرحله اي خاص با ظرفيت كم جهت توليد اين پيچ ها و استفاده از يك تركيب كامپوزيتي پليمري سراميكي با خواص تلفيقي از پليمر و ماده سراميكي و نيز هندسه بهينه جهت پيچ ، نمونه اين پيچ ها ساخته شد كه منجر به رفع مشكلات ياد شده در انواع فلزي ميگردد.
در اين پژوهش پس از جداسازي يك آغازگر بومي موجود در خميرترش سنّتي حاصل از آرد كامل گندم و تائيد شناسايي آن با استفاده از PCR داراي پرايمر اختصاصي، از آغازگر مذكور جهت توليد خميرترش استفاده شد. پس از فرآوري نان حجيم با استفاده از خميرترش، بياتي نان خميرترشي براساس شاخص سفتي بافت (به روش بافت سنجي) مورد بررسي قرارگرفت. همچنين ميزان تخلخل (به روش پردازش تصوير)، ماندگاري ميكروبي و ويژگي هاي حسّي نان خميرترشي نيز با نمونه شاهد مقايسه شد. بر اساس نتايج به دست آمده زمان ماندگاري نان خميرترشي به واسطه تاخير بياتي و فساد ميكروبي به مراتب بيشتر از نان حجيم فاقد خميرترش بود. علاوه بر اين، ويژگي هاي حسي نان توليدي نيز از قابليت بالايي برخوردار بود. بر اين اساس ميتوان از خميرترش داراي اين آغازگر اختصاصي به عنوان جايگزيني براي افزودني هاي شيميايي در واحدهاي صنعتي و نيمه صنعتي فرآوري نان استفاده نمود.
با توجه به آخرين سرشماري صورت گرفته بيش از 700000 نفر در ايران به بيماري سلياك مبتلا هستند. اين افراد براي تامين مواد غذايي مورد نياز خود دچار مشكل هستند. بدين جهت توليد محصولات فاقد گلوتن امر ضروري و مهم به نظر مي رسد. هدف از اين اختراع شبيه سازي رفتار عملگرايي گلوتن و ايجاد محصول حجيم با بافت نرم و جذب روغن پايين و ارائه فرمول دونات بدون گلوتن و توليد پودر آماده آن مي باشد. بدين منظور ابتدا مواد خشك شامل آرد سيب زميني، آرد برنج، آرد سويا، شكر، مخمر، آنزيم ترانس گلوتاميناز، بهبود دهنده، صمغ هاي زانتان و گوار را با هم تركيب شده تا پرميكس مورد نياز تهيه شود. پس از مخلوط كردن تخم مرغ، شورتنينگ و ماست پرميكس تهيه شده به اين تركيبات اضافه و مخلوط شده و همزمان به تدريج آب اضافه مي شود تا خمير يكنواختي بدست آيد. خمير حاصل براي مدت 15 دقيقه تخمير اوليه شده، پهن و قالب زني مي شود. خمير قالب زده براي مدت 45 دقيقه تخمير ثانويه را پشت سر مي گذارد و پس از خروج از گرمخانه سرخ مي شود. در نتيجه فعل و انفعالات شيميايي و فيزيكي، نشاسته موجود در سيب زميني به دليل وجود آميلوز كمتر در ساختارش در مقايسه با نشاسته گندم تمايل كمتري به بياتي از خود نشان مي دهد. همچنين اين تركيب با ايجاد ژل با ويسكوزيته بالا و حفظ مولكول هاي آب براي مدت زمان بيشتري پس از پخت، تاثير مثبتي در به تاخير انداختن بياتي دارد. صمغ هاي زانتان و گوار با ايجاد ممانعت فيزيكي در برابر نفوذ روغن به محصول در حين سرخ شدن جذب روغن را كاهش مي دهند. همچنين اين صمغ ها خاصيت ويسكوالاستيك ايجاد كرده و باعث افزايش حجم مخصوص و كاهش سفتي مغز دونات ها مي شوند. سويا آنتالپي رتروگراداسيون آميلوپكتين را كاهش داده و باعث كاهش سفتي مغز شده اثرات ضد بياتي مطلوبي بجاي مي گذارد. آنزيم ترانس گلوتاميناز توانايي ايجاد پليمرازيسيون مابين پروتئين ها، ايجاد خصوصيات ويسكوالاستيك و ايجاد اتصالات عرضي دي سولفيدي را بر عهده دارد. همچنين اين تركيب حباب هاي هواي ايجاد شده در حين فرآيند تخمير را به دام انداخته و مانع خروج آن ها مي شود. اين آنزيم به افزايش حجم دونات ها، تشكيل حباب هاي هوا يكنواخت و بهبود كيفيت آن ها كمك مي كند. در نهايت دونات فرموله شده با ايجاد پيوند قوي اجزا با مولكول هاي آب و حفظ رطوبت مغز، به دام انداختن حباب هاي هوا در ساختار پروتئيني-آنزيمي و ايجاد شبكه ويسكوالاستيك سبب ايجاد حجم مخصوص به مقدار 2 ميلي ليتر بر گرم، جذب روغن 3 گرم و ماندگاري حداقل براي 24 ساعت همراه با بافت نرم و متخلخل مي شود.
موارد یافت شده: 34